28 Jan, 2019

Călătorii culturale prin Iași

Iași ocupă un loc aparte printre orașele de importanță istorică și economică din țară. Aici s-au format și lansat elitele culturale ale Moldovei. Aici s-a retras familia regală a României pe durata ocupației Capitalei de către trupele germane în timpul Primului Război Mondial. Tot aici am găzduit guvernul și tezaurul Poloniei în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale.


Pentru oricine dorește să urmeze o carieră academică în domeniul cultural, Iași este o destinație foarte generoasă pentru cercetare și documentare. Dacă vă pregătiți pentru studii doctorale sau post-doctorale în literatură, arhitectură, muzeografie sau alte domenii simiare, probabil veți petrece câteva săptămâni sau luni în dulcele târg al Iașilor. Pentru ca șederea dumneavoastră să fie cât mai plăcută și eficientă, echipa Cronoscar vă stă la dispoziție cu sfaturi utile și oferte atractive pentru mașini de închiriat în Iași.


Un itinerariu pentru cei care studiază cultura


În acest articol, nu ne propunem să vă recomandăm obiective turistice de interes general – deși vă încurajăm să vă faceți timp să le vizitați. Orice clădire sau monument arhitectonic din oraș este la câteva minute distanță la volanul mașinii de la centrul Cronoscar pentru rent a car în Iași.


Însă pe dumneavoastră vă interesează în principal locurile din oraș unde puteți consulta documente istorice și literare utile pentru studiile și cercetarea dumneavoastră. Fiind buni cunoscători ai orașului, echipa Cronoscar pentru închirieri auto în Iași v-a pregătit o listă cu cele mai importante centre și obiective culturale.


Am ținut cont, printre altele, de posibilitatea de a consulta documente și lucrări din biblioteci și arhive, chiar dacă nu sunteți membru al respectivei instituții. Astfel, recomandările noastre sunt:


1. Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu”


Aceasta este una dintre cele mai bogat dotate biblioteci din țară. În plus, este o bibliotecă pentru care tradiția și tehnologiile moderne merg mână în mână: de câțiva ani, se lucrează la versiunea digitală a colecțiilor, care sunt disponibile pe internet într-o secțiune a site-ului oficial.


În plus, biblioteca dispune și de o bază de date cu lucrări pentru cercetări științifice aprofundate și un centru de documentare europeană. La parterul clădirii, pe strada Păcurari nr.4, veți găsi și sediul cuoscutei edituri Junimea. În jurul bibliotecii și pe străzile adiacente veți găsi cu siguranță un loc de parcare pentru mașina oferită de biroul Cronoscar de rent a car în Iași.


2. Muzeul Unirii


Clădirea muzeului are ea însăși o istorie care merită studiată cu atenție. Ridicată la începutul secolului al 19-lea în stil neoclasic, clădirea a fost, pe rând, în proprietatea familiilor boierești Catargi, Paladi, Cantacuzino-Pașcanu și Ghica.


După Mica Unire dintre Moldova și Țara Românească, a devenit reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza între anii 1859-1862. În această perioadă, clădirea și-a consolidat în rândul ieșenilor denumirea de Palatul Cuza. În perioada decembrie 1916 – aprilie 1919, clădirea devine cartier regal și reședință pentru familia regală a României. În această perioadă, Iași a devenit Capitala României, Bucureștiul aflându-se sub ocupație germană.


Din 1959, clădirea și-a găsit menirea din prezent: cea de muzeu, adăpostind o colecție valoroasă de monede vechi, medalii, hărți, documente istorice și cărți rare. Muzeul Unirii se află în centrul orașului, pe strada Lăpușneanu, unde cu siguranță veți găsi un loc pentru a parca mașina obținută de la centrul Cronoscar pentru închirieri auto în Iași.


3. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”


Cea mai veche universitate din România este în prezent unul dintre cele mai active centre de învățământ superior din țară. Pe lângă cursurile doctorale și post-doctorale pe care le puteți urma aici, veți beneficia și de un mediu academic în care cele mai recente tehnologii sunt accesibile într-un spațiu de o frumusețe deosebită.


Clădirea universității a fost finalizată în anul 1860 și îmbină stilurile clasic și baroc. În Sala Pașilor Pierduți puteți admira 19 picturi murale realizate de Sabin Bălașa – reprezentări artistice ale spiritului și istoriei României. În apropierea universității, pe Bd. Carol I, se află suficiente locuri de parcare pentru mașina oferită de centrul Cronoscar pentru rent a car în Iași.


4. Biblioteca Gheorghe Asachi


Chiar dacă nu veți găsi lucrări utile pentru cercetările dumneavoastră (ceea ce nu este cazul), această bibliotecă merită vizitată doar pentru a-i admira arhitectura și mobilierul. Biblioteca Gheorge Asachi a fost desemnată în anul 2017 cea mai frumoasă bibliotecă din lume.


Colecția bibliotecii conține aproape 1 milion de documente (cărți, reviste, CD-uri și DVD-uri) și este un spațiu de studiu care încurajează creativitatea și studiile artistice și literare. Din bibliotecă puteți ajunge ușor în Aula Universității Gheorghe Asachi pentru a asista la seminarii și prelegeri, cele două incinte fiind legate printr-un balcon.


După ce ați parcat mașina rezervată de la centrul Cronoscar pentru închirieri auto în Iași, probabil veți petrece destul timp admirând arhitectura clădirii și operele de artă care îi dau un aer aristocratic și rafinat.


5. Casa Dosoftei


În această clăridire, cunoscută și drept Casa cu arcade, a funcționat a doua tiparniță din Moldova, începând cu anul 1679. Această tiparniță poate fi astăzi admirată de turiști doar sub formă de machetă, deoarece originalul s-a pierdut.


Pentru cei veniți la studii aprofundate în Iași, Casa Dosoftei este un obiectiv important, deoarece adăpostește și secția de literatură veche a Muzeului Literaturii Române. În apropierea Casei Dosoftei, pe strada Anastasie Panu, veți găsi cu siguranță un loc de parcare pentru mașina închiriată de centrul Cronoscar de rent a car Iași.

Vezi toate articolele

Maşini de închiriat din oferta Cronoscar

Volkswagen Up
Volkswagen Up
sau similar

Benzină
Manuală

începând de la 14.00
9.00 €/zi

Rezervaţi mașina

Renault Clio
Renault Clio
sau similar

Benzină
Manuală

începând de la 21.00
18.00 €/zi

Rezervaţi mașina

Citroen C3
Citroen C3
sau similar

Benzină
Manuală

începând de la
19.00 €/zi

Rezervaţi mașina

Dacia Lodgy 5 locuri
Dacia Lodgy 5 locuri
sau similar

Benzină
Manuală

începând de la 32.00
27.00 €/zi

Rezervaţi mașina

Dacia Lodgy 7 locuri
Dacia Lodgy 7 locuri
sau similar

Benzină / Diesel
Manuală

începând de la 32.00
27.00 €/zi

Rezervaţi mașina

Dacia Duster
Dacia Duster
sau similar

Benzină / Diesel
Manuală

începând de la 35.00
29.00 €/zi

Rezervaţi mașina

Volkswagen Passat
Volkswagen Passat
sau similar

Diesel
Automată / Manuală

începând de la 49.00
34.00 €/zi

Rezervaţi mașina

Renault Trafic
Renault Trafic
sau similar

Diesel
Manuală

începând de la 72.00
59.00 €/zi

Rezervaţi mașina

Detalii rezervare


Durată: 0 zile


Rezervare online

Informații autoturism

Nicio mașină selectată


Modificaţi

Tarif închiriere: 0 EUR

RCA & CASCO incluse, Rovignetă inclusă

Tarif optiuni: 0 EUR

Cost total: 0 EUR
TVA inclus

Confirmați rezervarea astăzi și primiți extra

5% REDUCERE

Alegeţi maşina

 

Prin plasarea unei rezervări declaraţi că aţi citit şi acceptaţi termenii şi condiţiile de închiriere.

REZERVĂRI NON-STOP

(+40) 730.111.008 Call-Center